7. Behandling af smerter og sportskader

De allerfleste sportsskader kan behandles så sportskvinden/-manden er på banen igen i løbet af en uge – uanset hvad eksperterne siger!

Der går ikke en dag, uden at man kan læse i avisen eller se i fjernsynet, at nu er den sportskvinde skadet i X antal uger, og nu er den sportsmand skadet og må holde pause i X antal måneder.

Jeg indrømmer gerne: det irriterer mig. Fordi jeg ved, at de fleste af skaderne kan afkortes betydeligt, undertiden til dage i stedet for måneder. Og det uanset om diagnosen er trælår, lyskenskade, fibersprængning, forstuvet fod, bøjet ribben, seneskedehindebetændelse eller …

Det er en stor oplevelse hver gang en af vore nuværende – eller tidligere patienter – laver en eller anden sportspræstation. Det føles næsten som om jeg er med på banen.

Det er en kæmpe oplevelse at møde disse mennesker, der er med til at gøre andre glade med deres fantastiske præstationer.

I de fleste TV-sportsnyheder er der blandt deltagerne en af ”vore” piger eller drenge. Det skal forstås på den måde, at vi på klinikken har behandlet rigtig mange danske og udenlandske sportsstjerner såvel som lokale sportsudøvere. Der er næsten ikke en idrætsgren, hvor vi ikke har behandlet en skadet sportsstjerne.

Efter hukommelsen har vi behandlet 29 nationale mestre (danmarksmester, norgesmester osv.), 7 europæiske mestre, 13 verdensmestre, 2 Tour de France vindere, 9 OL guld vindere samt mange OL sølv og bronze vindere. Dertil kommer rigtig mange kendte og ukendte sportsudøvere, der aften efter aften, weekend efter weekend fortryller tilskuere med deres magi.

Mest kendt er nok, at vi har behandlet næsten hele cykeleliten med Bjarne Riis i spidsen. Mindre kendt er det, at vi har behandlet rigtig mange håndboldstjerner med AcuNova.

På vores ”Wall of Fame” tavle hænger en del ”gamle og nye jernladys” som Anne Dorthe Tannerup, Rikke Solbjerg, Kristine Andersen, Tonje Kjærgaard, Katrine Fruelund, Heidi Astrup, Karen Brødsgaard, Trine Jensen, Line Daugaard, Åse Erikson og mange flere.

Kristine Andersen fra Ikast er en af verdens bedste håndboldspillere. Hun havde pådraget sig en hælespore og havde været skadet i næsten et år. Det værste var imidlertid, at lægerne ikke kunne gøre noget for hende.

Her er hvad dagbladet BT skrev:

Rædslerne forbi for Kristine Andersen.
11 lange måneders skadepause er overstået for den tidligere OL-guldvinder fra Atlanta, Kristine Andersen, Ikast

I begyndelsen af august så det ellers ikke ud til, at landsholdspilleren nogensinde skulle tilbage til top-håndbold.

”Fra maj til august var der overhovedet ingen fremgang at spore. Jeg opsøgte derefter akupunktør John Boel, og det blev mit held.

Fra det tidspunkt begyndte det virkelig at gå fremad”.

En hælespore er ikke det letteste at helbrede, men to ugers behandling med AcuNova gjorde udslaget!

På Kristines anbefaling behandlede vi i øvrigt landsholdspilleren Claus Flensborg for samme problem!

Bjarne Riis var en af de første sportsstjerner vi behandlede.

Bjarnes og mit samarbejde er et godt eksempel på, hvad det er muligt at opnå med denne behandlingsform. Det gælder smertebehandling, men det gælder også styrkelse af immunforsvaret og meget mere.

I 1995 havde Bjarne brækket torntappen til tredje ryghvirvel i Spanien rundt.

Den største ekspert i Danmark inden for dette område sagde, at det ville tage 4 – 5 uger, før Bjarne kunne begynde træningen igen. Men 4 uger efter skulle han køre 6-dagesløb i Herning, et løb der afhang af Bjarnes deltagelse.

Min kone Bodil og jeg drog ned til Bjarne i Luxembourg. Tre dage efter, sad han på sin kondicykel. Han tog med os hjem og boede hos os i en uge. 5 dage efter første behandling var han på landevejen, og ja han deltog i 6-dagesløbet – 4 uger efter første behandling.

Selvom eksperten havde sagt, at Bjarne først kunne begynde træningen i løbet af 4 – 5 uger.

Ved den rigtige behandling med AcuNova kan knoglebrud hele dobbelt så hurtig som uden behandling. Det har vi set flere gange.

Det var i øvrigt under 6-dagesløbet, vi aftalte, at jeg skulle være akupunktør for Team Telekom i Tour de France.

To dage før slutningen af Tour de France 1996 var hele verdenspressen samlet for at lave interview med Bjarne.

Fyns Stiftstidende skrev i den forbindelse:
– Har din optakt, din træning været anderledes i år sammenlignet med de andre år?

– Jeg har ikke været syg i år, så jeg har bedre kunnet holde til den hårde træning. Det er jo ingen hemmelighed, at akupunktør John Boel har hjulpet mig en del med sine små mirakelkure.

– Hvornår er du begyndt at tro på alternativ medicin?

– Jeg kom til at tro på det sidste år, fordi John har hjulpet mig flere gange, så jeg tænkte, at der kunne jo ikke ske noget ved at prøve. Og jeg har jo ikke kørt langsommere siden.

Jyllands-Posten skrev:
Bjarne Riis havde meget ondt i ryggen, da han med fly forlod lufthavnen i Sevilla for i løbet af otte timers rejse at nå hjemmet i Luxem­bourg. Han rejste på smertestillende piller.

Foreløbig koncentrerer herningenseren sig om bruddet på den tredje ryghvirvel. En af de nærmeste dage bliver Aulum-aku­punktøren John Boel, som skal lindre hans smerter, fløjet til Luxembourg.

Jeg vil have de bedste specialister til at se på min ryg, så vi kan finde ud af den bedste behandling. Jeg tager røntgenbillederne med, så den rigtige diagnose kan blive stillet.


Bjarne Riis til Familie Journalen: ”Umiddelbart efter styrtet talte jeg med Danmarks førende rygekspert fra Rigshospitalet”.

Efter at have set røntgenbillederne sagde han at:

”Jeg skulle holde mig i fuldstændig ro i mindst 4 måske 5 uger.

Men allerede efter 3 dages akupunkturbehandling var jeg i stand til at sidde på min kondicykel og på min rigtige cykel efter bare 5 dages behandling med akupunktur”.


Hvad mon ”Danmarks førende rygekspert” fra Rigshospitalet tænkte, da han senere læste i aviserne og så i TV, at Bjarne kørte 6-dagesløb?

”Alle læger ved,” at knogler ikke kan hele så hurtigt. Da det tilsyneladende er en revolution, er det egentlig mærkeligt, at ingen videnskabsmænd og journalister har interesseret sig for dette.

Nå, det kommer nok på et senere tidspunkt.

Det må forskerne finde ud af. Jeg kan kun konstatere, at det undertiden sker.

 

Oplevelser fra Tour de France 1996

Tour de France blev en enestående oplevelse.

Store dele af pressen synes, at det var interessant, at Bjarne havde en akupunktør med på teamet, så der gik ikke en dag, hvor jeg ikke blev interviewet af en avis-, ugeblads-, radio- eller TV-journalist.

Jens Hansen er en af de dygtigste sportsjournalister. Den første gang han skulle lave et TV-interview med mig, havde han brækket en tand og havde derfor meget stærk tandpine. Man kan ikke kalde det en sportsskade, men alligevel vil jeg nævne det her, fordi det har noget med sporten at gøre. Jens Hansen har fortalt historien til kollegaer rigtig mange gange, og som han selv siger, er det blevet en slags vandrehistorie.

Han fik en nål i venstre hånds pegefinger. Efter fem sekunder begyndte han at gå rundt og sige: ”Det kan ikke passe, det kan ikke passe, det kan ikke passe.” Studieværten Line Baun Danielsen spurgte, ”hvad er der i vejen, bliver du dårlig, skal du ikke sidde ned.”

”Overhovedet ikke”, sagde han, ”smerten er væk, tandpinen er fuldstændig væk – det kan ikke passe.” Det blev han ved med at sige og så meget vantro ud i øjnene.

Jeg skal gerne indrømme, at jeg føler mig stolt, men også ydmyg når jeg ser en af ”mine” sportsfolk på banen eller i fjernsynet, enten det nu er på podiet som Tour de France vinder, eller det er i serie fem på det lokale stadion.

Apropos Tour de France – verdens hårdeste cykelløb. En bjergetape svarer energimæssigt til to maratonløb. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Team Telekom satte rekord de tre år, jeg officielt var tilknyttet som akupunktør. Naturligvis fik de ikke to førstepladser, to andenpladser samt den grønne trøje tre gange, fordi jeg var der. Det er ene og alene rytternes fortjeneste. Men jeg satte også en slags rekord. Der var ikke en eneste rytter, der udgik de tre år, jeg var akupunktør på holdet.

Under det første taktikmøde var jeg så letsindig at love, at de alle ville komme med til Paris, hvis bare de ikke brækkede noget. Nogle gange var jeg lige ved at fortryde mit løfte.

Det begyndte med Brian Holm. Året var 1996.

Jeg havde lavet en aftale med Bjarne Riis om at hjælpe ham under Touren, som Tour de France hedder blandt venner. Min kone Bodil og jeg skulle komme en uge efter starten. Vi kørte derned i autocamper, og den første morgen ringede Bjarne og sagde uden nogen indledning: ”Kom op på værelset med det samme, Brian er syg”. Brian Holm havde fået en madforgiftning dagen før og havde, for ikke at vække Bjarne, ligget ude på toilettet om natten. Det er nok kun Brian – og måske Jesper Skibby – der kan udtrykke det så bramfrit: ”Jeg har brækket mig og skidt mindst 50 gange i nat. Jeg er færdig. Min Tour er forbi. Jeg kender min krop nok til at vide, at der intet er at gøre”.

Det var jo ikke den bedste start. Vi har imidlertid en meget effektiv behandling, der kan bruges til mange akutte problemer, såsom madforgiftning, influenza, forkølelse, bronkitis osv. Denne behandling har en dramatisk immunstimulerende virkning.

På trods af sine egne dystre spådomme fuldførte Brian enkeltstarten. Han fuldførte også Touren og tog nogle barske føringer i feltet og var dermed medvirkende til, at Bjarne vandt Touren.

Det var en god begyndelse. Det betød, at jeg blev accepteret af holdet nogenlunde med det samme. Men det var først, da jeg behandlede Jan Ullrich for en meget alvorlig og smertefuld ”asfalt eksem”, at jeg blev helt accepteret, som rigtigt medlem af teamet. Jan havde haft et alvorligt styrt, der havde skrællet huden af hele den ene side bl.a. blotlagt hans hofte. Han kunne derfor blive nødt til at udgå pga. smerter. Men ved hjælp af akupunktur blev han smertefri i løbet af aftenen. Han fuldførte og blev nummer to samtidig med, at han hjalp Bjarne til at vinde.

Der var to andre ryttere, der på grund af styrt var alvorlig truet. Både Rolf Alldag og Christian Henn fik bøjede ribben. De blev reddet med den metode, som jeg tidligere har beskrevet. Da jeg havde været på teamet en uge, sagde Alldag en aften, medens vi sad og hyggede os: Ja John, selvom Bjarne i forvejen havde omtalt dig meget rosende, grinte vi lidt bag din ryg. ”Det gør vi ikke mere”.

Jeg var inde.

I bogen er der mange andre eksempler.

 

FigForskning1

 

Tour de France 2005

Som en cirkushest, der lugter savsmuld

-Det var en fantastisk oplevelse at være akupunktør for Bjarne Riis og Jan Ullrich, da de vandt Tour de France i 1996 og 1997. –Hvert år siden da har jeg savnet ”lugten af savsmuld”, når ”mine drenge” af helsemæssige årsager var i vanskeligheder.

Siden Jan Ullrich vandt Tour de France i 1997, har han udviklet sig til en af verdens førende sportsmænd. Tysk mester. Verdensmester. Guld ved de olympiske leje. 5 gange sølv ved Tour de France, osv. osv.

Pressen skrev:
Den største danske sportsportal: Onside skrev den 26. maj 2005: Den danske akupunktør John Boel har accepteret at ville bistå tyskeren Jan Ullrich, T-Mobile under sommerens Tour de France. ”Jeg har sagt ja, fordi Jan bad mig om det, og fordi jeg har en personlig interesse i at følge Jan og løbet tæt på. Desuden har det alligevel bedst med at være i Frankrig, når løbet køres, for ellers sidder jeg i mit sommerhus og ærgrer mig over ikke at kunne hjælpe, når jeg ser nogle af drengene have problemer under Touren”, siger John Boel til onside.dk.

John Boel har løbende haft kontakt med Jan Ullrich, siden han lærte ham at kende i 1996, og allerede sidste år ville tyskeren have haft ”nålemanden” fra Aulum med sig under touren, men da var Ullrich for sent ude. Derfor har han henvendt sig tidligt i år, og nu er tingene faldet på plads.

Eneste problem for John Boel har været, at han ikke kan være med til prologen, men først ankommer dagen efter. ”Min søn, Jesper, skal giftes om lørdagen, og det var ikke populært, hvis jeg stod ved Ullrichs og ikke hans side”, siger John Boel med et grin.

Dagen før Touren startede, smadrede Jan Ullrich en bilrude med hovedet, fik hjernerystelse og slog nakken slemt.

Touren startede lørdag, og jeg ankom sent søndag aften.

Det stod meget værre til med Jan, end man havde fået indtryk af via pressen.
Han havde konstant hovedpine og meget stærke smerter i nakken.

Jan er absolut ingen tøsedreng, så han havde ikke brugt styrtet som undskyldning for, at han tabte tid på den første enkeltstart – men det alene var grunden.

Lægerne og fysioterapeuten havde gjort et godt forarbejde ved at få nakkehvirvlerne justeret, så de ikke var forskubbet i forhold til hinanden.

Alligevel havde han konstante stærke smerter.

Hjernerystelse betyder som bekendt mindst en uge i sengen.

Piskesmæld (whiplash) er meget pinefuld, især i starten, og kræver ro.

For nogle år siden udførte vi forskning i behandling af piskesmæld med AcuNova. Det kan du læse om i bogen.

Derfor vidste jeg nøjagtigt, hvordan opgaven skulle gribes an.

Det betød, at Jan var smertefri i løbet af dage i stedet for måneder, som det normalt tager, så han igen kunne bruge sin enorme kraft og viljestyrke til at cykle.

Otte dage ine i løbet sad jeg som sædvanlig i bussen sammen med lægerne og så på dagens etape.

Vi så ikke, at Jan styrtede, men hørte det fra TV journalisten.

De første underretninger vi fik fra sportsdirektøren løs på smerte i skulderen og benet. Vi var lettede.

Det viste sig at være meget værre end som så..

Jan havde smerter i hovedet, begge skuldre, nogle ribben og benet.

Godt, at han havde hjelm på – den blev slået i stykker, da han styrtede.

Det værste var ribbenene. Røntgenundersøgelse viste heldigvis, at de ikke var brækkede – ”kun” bøjede.

Det er en fornøjelse at arbejde sammen med så dygtige og professionelle folk som fysioterapeuten, Birgit, og med lægerne Lothar og Stefan.

De fik klaret musklerne samt forbundet hele brystet med et stramt bind.

To nåle i håndleddene fjernede det meste af smerterne.

Lægerne bankede på min værelsesdør kl. 01.00: Jan havde smerter igen.

De havde arbejdet med ham nogle timer, men han havde smerter flere steder i kroppen: skuldre, ben og ribbenene i venstre side.

Han blev ikke fuldstændig smertefri efter akupunktur behandlingen – men han fik det meget bedre.

Næste morgen (mandag) var han næsten smertefri.

Det var heldigvis fridag, så vi, dvs. lægerne, fysioterapeuten og jeg med fælles anstrengelser kunne få ham i orden til den meget vigtige bjergetape dagen efter.

Under dagens pressemøde, hvor der var over 50 TV- og radio-stationer samt aviser repræsenteret, udtalte cheflægen dr. Med. Lothar Heinrich, at ”akupunktur er det bedste smertestillende middel i sådan et tilfælde”. Desuden kom han med nogle meget rosende udtalelser om mig, som jeg skal undlade at gengive.

Dr. Heinrich er til daglig forsker i sportsmedicin hos universitetshospitalet i Freiburg, så han udtaler sig med en vis vægt.

Mange ”eksperter” undrede sig over, at Jan kunne gennemføre den krævende bjergetape om tirsdagen. Jeg er pavestolt over, at AcuNova har en del af æren for dette.

Enhver der har prøvet det ved, at ”man bare ikke kan cykle to dage efter, man har bøjet to ribben – og slet ikke i bjergene”.

Alligevel var det, hvad Jan Ullrich gjorde i årets Tour de France.

Han fik oven i købet en 3. plads.

Fem dage efter styrtet udtalte han til TV 2 i Danmark samt Tysklands næststørste TV station, ARD, at over 95% af smerterne var væk!

Gad vide, hvad lægevidenskaben siger om dette? Hvis nogen er interesseret i videnskabelig forskning, så stiller vi gerne op.

Tour de France 2005 er et godt eksempel på, hvad samarbejde mellem det etablerede sundhedssystem og AcuNova kan udrette.

Der står meget mere om Tour de France i bogen.

 

Verdensmester Mette Bloch – overrevet muskel

Forfatteren og journalisten Mette Bloch er dobbelt verdensmester i roning (singlesculler) og 5 gange Nordisk mester. Derudover har hun talrige guldmedaljer fra Danmark. Så det er vel ikke for meget at sige, at hun er en af de største sportsnavne nogensinde i Danmark.

Hendes bog: ”Tør du være en vinder” er et must for alle sportsfolk, der vil noget med deres sport.

Mette skrev i dagbladet BT: For to år siden blev jeg væltet af en medcyklist. Jeg tog i faldet fra med albuen, så min skulder blev mast i stykker af det tryk, den blev udsat for. Ifølge lægerne var skulderhovedet brækket i 11 stykker og en muskel revet over.

Jeg kunne ikke løfte armen ud til siden – den muskel manglede jeg, sagde lægerne.

Akupunktør John Boel bad mig løfte armen – uden held. Så tog han min hånd, og stak en nål i min tommelfinger, og sagde »prøv at løfte armen nu«.

Og det kunne jeg …

Næste morgen, da jeg vågnede, virkede min skulder stadig, og hovedpinen var forsvundet.

Det var i 1998. Armen og skulderen er stadigvæk 100% i orden – efter indsættelse af en lille nål i tommelfingeren – selvom de bedste læger i Danmark havde givet op overfor problemet.

Min ro-kammerat, Maria Vraa, havde haft store rygsmerter, og havde af det etablerede behandlingssystem – de bedste idrætslæger i Danmark – fået at vide, at hun måtte stoppe sin idrætskarriere, da der ikke var mere, man kunne gøre for hende.

Maria er blevet behandlet med akupunktur af John det sidste års tid. Og i år har Maria og hendes makker, Christina, roet sig ind i den internationale elite.
Det siger sig selv, at jeg er blevet utrolig glad for denne behandlingsform.

Dét kan godt irritere mig, at der er så store problemer med at få de to fløje til at mødes – lægerne og de alternative behandlere.

 

Kursus for Sportslæger

Her er et uddrag af en artikel i Tysklands største ugeblad BILD:

”Dr. Peter Benckendorff og Dr. Jürgen Küchlin, der er sportslæger for fodboldklubben Sct. Pauli i Hamborg, deltager i weekenden i et avanceret kursus i sportsakupunktur hos akupunktur-guru John Boel, der er akupunktør for cykelstjernerne Jan Ullrich og Bjarne Riis……………

– Jeg er syd for grænsen fem gange om året for at holde kursus for kollegaer.

Ja, der er sket meget, siden jeg i mine unge dage (1970) viste 16 mm smalfilm for den berømte fodboldklub: Hamburger Sports Verein. Med den navnkundige Uwe Seegler i spidsen.

Det med smalfilm var ikke min stærke side, men spillerne tog det meget pænt – at filmen vendte på hovedet.

Link til Boel Akupunktur: www.acunova.dk

Moderne Akupunktur uddannelse: www.ModerneAkupunktur.dk

Tyskland: www.ModerneAkupunktur.de